Structural Projects

Teachers Village

Teacher's Village Building 6-245 Halsey Street.jpg
Project Overview: 
The Teacher’s Village at Four Corners is a $120 million workforce housing plan. That transformed four blocks into a village built around three charter schools and includes 224 homes marketed to educators.
McLaren's Role: 
McLaren provided geotechnical and structural engineering design services for 7 buildings (varying between 5- and 6-stories in height and cover approximately 79,000 square feet of building footprint area). For the borings, McLaren developed a plan and specifications for exploratory work and coordinated all activities of the drilling contractor, boring logs, and laboratory testing. McLaren prepared a geotechnical report and supervised pile driving and certification of records, including vibration monitoring and preconstruction surveys. McLaren provided comparative analysis of alternate framing schemes, developed a subsurface exploration plan, assisted in developing details for the curtain wall and facade system, designed foundations, provisioned sealed structural drawings, and provided the structural design of light gage metal framework (6-stories of load bearing walls that support precast plank ends and shear walls) for canopies and soffits.
Service: 
Structural Engineering
Service: 
Geotechnical Engineering
Service: 
Special Inspections
Service: 
Light Gage Engineering
Service: 
Vibration Monitoring
Location: 
Newark, New Jersey
Client: 
RBH Group
Project Type: 
Redevelopment
Role: 
Prime
Contract Period: 
2010-2012
Construction Cost: 
$120,000,000 (est)

416 and 420 Kent Avenue

416 and 420 Kent Ave Rendering.jpg
Project Overview: 
416-420 Kent is comprised of 23-story towers, 6-story podiums, 1-level underground parking garages, residential units, commercial space, and amenity spaces on top of the podiums including swimming pools and outdoor basketball courts. The total constructed floor area is 800,000 square feet.
McLaren's Role: 
McLaren is providing full engineering design services for the structural, geotechnical, marine, and civil portions of the project. The 421a Tax Abatement deadlines created a need for a fast-track design schedule requiring a permit set of structural drawings to be submitted within a one (1) month timeline. Partial borings were expedited to facilitate a preliminary pile design required to submit a structural permit set. Internal coordination between the Structural, Marine, Civil, and Geotechnical Divisions at McLaren allowed the project to move at the fast pace required to meet the project deadlines.
Service: 
Structural / Foundation Engineering
Service: 
Civil / Geotechnical Engineering
Service: 
Marine Engineering
Service: 
SOE / DMO Drawings
Service: 
Stormwater Pollution Prevention Plan
Service: 
Permitting
Location: 
Williamsburg, Brooklyn, New York
Client: 
420 Kent Avenue LLC c/o Spitzer Enterprises
Project Type: 
Structural Engineering
Role: 
Prime
Contract Period: 
2014-2016
Construction Cost: 
$340 million

Tarrytown Castle Expansion

Tarrytown Castle.JPG
Project Overview: 
McLaren provided various engineering services for the planned expansion at The Castle Hotel & Spa. The new buildings include a new spa building of approximately 8,000 square-feet, a new hotel entrance, and reconstruction of the entry courtyard. The Castle also received small building additions at the rear of the building and the entrance to the banquet hall, a new entry gate, as well as modification to the current parking along entrance road and overflow parking.
McLaren's Role: 
McLaren provided topographic and property surveys for this 10 acre property. We prepared site plan approval documents, which included existing conditions of the site, proposed plans for grading and utilities, sediment and erosion control plans, stormwater management drawing, sanitary sewer pumping station plans and report, as well as construction details. The site plan documents also included a full Environmental Assessment Form, as well as a Stormwater Pollution Prevention Plan. McLaren also developed a boring plan and specifications for exploratory work which was used by the drilling contractor on the site. We then supervised the borings in the field investigation, prepared field reports, and coordinated obtaining the boring logs and all laboratory testing results. McLaren was also retained to design and develop a new single-story spa building and accompanying courtyard. The additions also include a two-story castle elevator addition, as well new entryways to both the main and banquet entrances. These entrances include an architecturally exposed structural steel cantilevered canopy.
Service: 
Surveying Services
Service: 
Site/Civil Engineering
Service: 
Geotechnical Engineering
Service: 
Structural Engineering
Location: 
Tarrytown, New York
Client: 
KTGY Group, Inc.
Project Type: 
Reconstruction
Role: 
Prime
Contract Period: 
2011-2013
Construction Cost: 
$4,200,000

Walkway over the Hudson - Elevator Design

Walkway Over the Hudson Elevator.JPG
Project Overview: 
McLaren was retained to design a steel, braced-frame elevator tower; supported at the bottom by a caisson foundation and at the top by the existing railroad bridge that was repurposed for use as a recreational walkway. The elevator tower was constructed to make the Walkway over the Hudson (which stands over 200 feet above the river) accessible from the Hudson River shoreline. Before the addition of the elevator tower, visitors were required to access the walkway from east or west entrances and walk approximately one mile round trip to enjoy the views of the Hudson River. The elevator tower is 21 stories and utilizes weathering steel to match the existing bridge’s steel and to save future maintenance costs of painting. The elevator tower currently provides support for one (1) commercial grade rack and pinion exterior elevator, featuring large windows for views of the Hudson River while riding the elevator. The tower was designed for a second future elevator to be located on the opposite side of the tower, and for a future flight of steel framed stairs at the interior of the tower. The upper level is a concrete slab on metal decking with a removable center area of slab to accommodate the future stairs.
McLaren's Role: 
McLaren provided cost estimation services for the preliminary design and designed the steel elevator tower, concrete elevator pit and caisson foundations, the future flight of steel framed stairs and steel railings, and the upper level concrete slab and steel railings.
Service: 
Elevator Design Alternatives
Service: 
Steel Angles
Location: 
Poughkeepsie, New York
Client: 
Walkway Over the Hudson / Bergmann Associates
Project Type: 
Elevator Design
Role: 
Subconsultant
Contract Period: 
2009-2014
Construction Cost: 
$2,400,000 (Est)

Inmar's New Headquarters

New Headquarters for Inmar.jpg
Project Overview: 
Inmar’s New Headquarters is a LEED Platinum Certified 232,000 square foot adaptive reuse of two historic manufacturing buildings once owned by RJ Reyolds Tobacco Company east of downtown Winston-Salem, North Carolina. The project included retro-fitting the open warehouse space with two infill floor plates, modifying the existing structure to accommodate new atriums and skylights, repurposing a mechanical dunnage structure into a featured multi-level glazed conference tower, and designing the attachment for an architecturally significant wall façade on the north end which featured a glass curtain wall surrounding suspended masonry veneer.
McLaren's Role: 
Structural engineering services included field investigation and analysis of the existing channelcrete roof plank and truss system. McLaren assessed their condition and created remedial repair drawings, as well as the design of signature architectural features and exposed structural elements throughout the building. McLaren was called upon to devise an innovative solution, using traditional construction materials to the floor-to-floor height dilemma, presented by the preservation of the historic second floor warehouse slab. Geotechnical engineering services included in-situ subsurface investigation within the shell of the existing warehouse structure; which eliminated the need for mitigation of the existing foundations while adding gravity loads from two new floors at each column.
Service: 
Structural Engineering & Design
Service: 
Feasibility Study
Service: 
Adaptive Reuse
Service: 
Design Development
Service: 
Construction Documents
Service: 
Geotechnical Engineering
Location: 
Wake Forest Innovation Quarter, Winston-Salem, North Carolina
Client: 
Design Collective, Inc.
Project Type: 
Structural Engineering
Role: 
Subconsultant
Contract Period: 
2012-2013
Construction Cost: 
$32,000,000