Bayonne Golf Club Clubhouse

2384137498_fbb2186685_o.jpg
Project Overview: 
Situated on a former landfill site that borders the Upper New York Bay, the Bayonne Golf Club will feature an 18-hole golf course and two-story steel framed clubhouse. McLaren is providing the foundation design and structural design of the clubhouse that will have a total floor area of 35,000 square feet and will include a 12 foot basement level. The clubhouse showcases an 80 foot high round lighthouse structure that will be integrated into the design of the building. Foundation design services included the design of a mat foundation slab which mitigated the potential for differential settling due to the processed dredge material and organic fill present on the clubhouse site.
McLaren's Role: 
McLaren provided a comparative analysis of alternate framing schemes, assistance in developing the details for the façade system, which is autoclaved aerated concrete (AAC), and design of mat foundations. McLaren designed the clubhouse to be sufficiently stiff to prevent the formation of differentiated settlement cracks. Final construction documents and specifications were also prepared, while construction administration services were performed.
Service: 
Structuring
Service: 
Metal Testing
Service: 
Housing
Service: 
Architecture
Location: 
Bayonne, New Jersey
Client: 
Bergstol
Project Type: 
Structural redesign
Role: 
Sub-consultant
Contract Period: 
2005-2008
Construction Cost: 
$19,000,000
Image: 
36 - Bayonne GC Clubhouse_0.jpg
Image: 
36a - Bayonne GC Clubhouse_0.jpg
Image: 
36b - Bayonne GC Clubhouse_0.jpg
Image: 
36c - Bayonne GC Clubhouse.jpg

Location
Bayonne, New Jersey

Client
Bergstol

Our Role
Sub-consultant
Project Type
Structural redesign

Contract Period
2005-2008

Construction Cost
$19,000,000
Services
Structuring
Metal Testing
Housing
Architecture