Our Projects

Inmar's New Headquarters

New Headquarters for Inmar.jpg
Project Overview: 
Inmar’s New Headquarters is a LEED Platinum Certified 232,000 square foot adaptive reuse of two historic manufacturing buildings once owned by RJ Reyolds Tobacco Company east of downtown Winston-Salem, North Carolina. The project included retro-fitting the open warehouse space with two infill floor plates, modifying the existing structure to accommodate new atriums and skylights, repurposing a mechanical dunnage structure into a featured multi-level glazed conference tower, and designing the attachment for an architecturally significant wall façade on the north end which featured a glass curtain wall surrounding suspended masonry veneer.
McLaren's Role: 
Structural engineering services included field investigation and analysis of the existing channelcrete roof plank and truss system. McLaren assessed their condition and created remedial repair drawings, as well as the design of signature architectural features and exposed structural elements throughout the building. McLaren was called upon to devise an innovative solution, using traditional construction materials to the floor-to-floor height dilemma, presented by the preservation of the historic second floor warehouse slab. Geotechnical engineering services included in-situ subsurface investigation within the shell of the existing warehouse structure; which eliminated the need for mitigation of the existing foundations while adding gravity loads from two new floors at each column.
Service: 
Structural Engineering & Design
Service: 
Feasibility Study
Service: 
Adaptive Reuse
Service: 
Design Development
Service: 
Construction Documents
Service: 
Geotechnical Engineering
Location: 
Wake Forest Innovation Quarter, Winston-Salem, North Carolina
Client: 
Design Collective, Inc.
Project Type: 
Structural Engineering
Role: 
Subconsultant
Contract Period: 
2012-2013
Construction Cost: 
$32,000,000

National Aquarium In Baltimore Blacktip Reef Exhibit

National Aquarium In Baltimore NAIB - Wings on the Water Renovation - Black Tip Reef.JPG
Project Overview: 
McLaren performed structural investigation, design, and construction phase services as part of the A/E team for the complete restoration and renovation of a 260,000 gallon salt water tank. The crown jewel of the National Aquarium’s Pier 3 Building, the “Blacktip Reef Exhibit” includes a large curved acrylic viewing panel, cantilevered viewing gallery with glass handrails, and was constructed without disturbing everyday operations of the aquarium.
McLaren's Role: 
Challenged with performing the investigation and design of the renovated space while the exhibit area was full of water, McLaren utilized in house dive teams to gather information and extract core samples of the existing concrete. Using 3-D finite element structural modeling and historical investigations and analysis, McLaren prepared bid and construction documents for the renovations that were required to transform the exhibit into the new “Blacktip Reef Exhibit”. Significant renovations included the removal of an existing column and slab system to permit the construction of a new cantilevered viewing gallery and removal of large parts of the original tank to accommodate the 27’ x 8’ tall x 3" thick curved acrylic viewing panel. Due to the open nature of the Pier 3 Building, McLaren worked closely with a scaffolding company to enable a temporary “lid” to be installed over the exhibit to minimize noise, dust, and visibility to the rest of the building during the construction phase.
Service: 
Structural Engineering
Service: 
Underwater Investigation
Service: 
Construction Documents
Service: 
Construction Administration Phase Services
Location: 
Baltimore, Maryland
Client: 
National Aquarium in Baltimore
Project Type: 
Structural Engineering
Role: 
Subconsultant
Contract Period: 
2010-2013
Construction Cost: 
$14,000,000

Towson Square (formerly Towson Circle III)

Towson Circle.JPG
Project Overview: 
Towson Square is a mixed-use urban redevelopment project including a 320,000 square foot building containing a 15 screen multiplex cinema atop a three-level, 850 car parking garage and 35,000 square feet of retail. McLaren was tasked with fitting the 850 car garage on a site that was constrained by three (3) property lines, an existing cemetery and rock below grade, as well as the design of two (2) connected retail sites with an exterior elevator and access tunnel.
McLaren's Role: 
Geotechnical – In-place soil testing techniques were utilized by McLaren, allowing for the application of ground improvement techniques to change from 6,000/2,000 psf soil to 10,000 psf soil across the site. Structural – While the theater portion of the structure was designed under a separate contract, McLaren was challenged to design an 850 car parking structure that serves as a foundation for the theater and accommodated theater egress and services. The project included five (5) external egress stair towers and four (4) separate elevators, to accommodate the theater and 11,500 square feet of retail contained within the main building.
Service: 
Structural Design and Engineering
Service: 
Geotechnical Engineering
Service: 
Site/Civil Engineering
Service: 
Subsurface Investigation
Service: 
Construction Documents
Service: 
Permitting
Location: 
Towson, Maryland
Client: 
Towson Circle Holdings, LLC (The Cordish Company & Heritage Properties)
Project Type: 
Structural Engineering
Role: 
Lead Consultant/Subconsultant
Contract Period: 
2012-2014
Construction Cost: 
$45,000,000

1900 Arch Street

1900 Arch Street Light Gage Building.jpg
Project Overview: 
1900 Arch Street is a 14 story, 3-tiered mixed-use building in downtown Philadelphia, comprising 330,000 square feet of floor area and 248 residential units. Designed and constructed using a pre-engineered, pre-fabricated light gage wall and floor panel system, 1900 Arch street is the tallest pre-fabricated load bearing metal panel structure built to date; with an impressive 13 stories of load bearing wall panels.
McLaren's Role: 
McLaren was called upon well after the Design Development phase to perform significant structural redesign, without adversely impacting architecture, to bring the project in line with budget and time constraints. Highlights of the structural redesign include a secant pile shored excavation and foundation wall system, the steel transfer level below the pre-fabricated load bearing wall panels, an 8 inch deep Comslab floor deck permitting 26 foot clear slab spans, preparation of shop drawings for pre-fabricated light gage load bearing wall panels for the interior of the structure, and an extensive green roof encompassing 2/3 of the roof area. By using a pre-engineered, pre-fabricated light gage wall and floor panel system; McLaren was able to facilitate a shorter construction period and gain permits for an earlier start time for all interior trades.
Service: 
Structural Engineering
Service: 
Construction Phase Services
Service: 
Shop Drawing Preparation
Location: 
Philadelphia, Pennsylvania
Client: 
PMC Property Group / Hackensack Steel
Project Type: 
Structural Engineering
Role: 
Subconsultant
Contract Period: 
2012-2014
Construction Cost: 
$40,000,000

Barclays Center Portable Court Lighting System Rigging

120407 Barclay Center Theatrical LX Rigging (1).JPG
Project Overview: 
Brooklyn’s brand new, 1 billion dollar, Barclays Center Arena features the newest trend in sports lighting. The Nets owners wanted to generate energy inside the arena and give the team a home-court advantage with lighting effects that make the basketball playing surface pop like a "Broadway theater stage." The Portable Court Lighting System (PCLS) aims to provide a more theatrical experience.
McLaren's Role: 
McLaren developed the rigging system, specialty mounting attachments, personnel access, and fall protection, working with Goldstick Lighting Design and Baxter Controls. This was comprised of 400 feet of folding Baxx-Truss suspended 75 feet above the arena floor. The rigging system houses 468 tungsten-halogen fixtures that beam a warm glow squarely onto the court. McLaren also worked closely with Atlanta Rigging Systems, who furnished and installed all of the rigging components. In addition to the structural and operational factors, McLaren’s staff of trained engineers utilized provisions of upcoming standards within the industry, ensuring the system complies with future needs and demands for overhead lifting and safe access. McLaren’s rigging specification for the PCLS conforms to the European BGV D8+ and BS 7906-1 Category A standards, making it one of the first such installations used in the United States.
Service: 
Rigging
Service: 
Mechanical Engineering
Service: 
Structural Engineering
Service: 
Site Observations
Location: 
Brooklyn, New York
Client: 
Goldstick Lighting Design, Ltd.
Project Type: 
Structural and Mechanical Rigging
Role: 
Prime
Contract Period: 
2012
Construction Cost: 
$900,000